Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Ποτό και Γυμναστήριο …. Δρόμοι Αντίθετοι?


Ε’ιναι αρκετό το να περιορισουμε την ποσότητα τροφής για να έχουμε ενα όμορφο και υγείες σωμα ? Η μήπως πρέπει να περιορίσουμε και τις πόσοτητες αλκοολ που καταναλώνουμε ? Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για την σωματική άσκηση και το πώς το αλκοόλ επηρεάζει τους μυς και τη μυική μάζα.

·                                 Αλκοόλ και τεστοστερόνη
Τεστοστερόνη είναι η ορμόνη υπεύθυνη για την ανάπτυξη των μυών. Οι άνδρες είναι πιο μυώδεις από τις γυναίκες καθώς το αντρικό σώμα εξαρχής έχει περισσότερη τεστοστερόνη απ’ ότι το γυναικείο.
Τι συμβαίνει στην τεστοστερόνη κατά την κατανάλωση του αλκοόλ; Το αλκοόλ μειώνει την συγκέντρωση της τεστοστερόνης στον οργανισμό, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του μυικού ιστού.

·                                 Αλκοόλ και αποκατάσταση των μυών μετά την άσκηση
Επειδή το αλκοόλ είναι τοξίνη, ο οργανισμός δαπανά πολύ ενέργεια για να το αποβάλει κι όχι για να αποκαταστήσει τους μύες μετά την σωματική άσκηση. Ως αποτέλεσμα, αυτό μειώνει όχι μόνο την αύξηση της μυικής μάζας αλλά και τη δραστηριότητά σας στο γυμναστήριο τις επόμενες μέρες.

·                                 Αλκοόλ και αφυδάτωση
Το αλκοόλ οδηγεί στην αφυδάτωση. Η αφυδάτωση προκαλεί αδυναμία, αυξάνει την αίσθηση πείνας και μειώνει την κανονική λειτουργία των μυικών κυττάρων.

·                                 Αλκοόλ και σύνθεση γλυκογόνου
Στους μύες υπάρχει γλυκογόνο, που είναι η ενέργεια για την λειτουργία των μυών. Όταν το αλκοόλ εισχωρεί στον οργανισμό, εμποδίζει τη σύνθεση γλυκογόνου καθώς όλη η ενέργεια δαπανάται στην αποβολή τοξινών.
Εάν καταναλώσατε αλκοόλ μετά τη γυμναστική / προπόνηση, να είστε σίγουροι πως άδικα κουραστήκατε καθώς οι μύες δε θα αναπτυχθούν ούτε στο ελάχιστο. Εάν πρόκειται να επισκεφτείτε το γυμναστήριο την επόμενη μέρα μετά την κατανάλωση αλκοόλης, τότε ο κόπος σας θα είναι αναποτελεσματικός διότι ο οργανισμός θα είναι υπερβολικά αδύναμος.

·                                 Αλκοόλ και αερόβιες ασκήσεις
Εάν στις ασκήσεις με βάρη μπορεί να μην νιώσετε τις επιπτώσεις του αλκοόλ στο σώμα, τότε στις αερόβιες ασκήσεις, οι οποίες βαραίνουν το καρδιαγγειακό σύστημα είναι καλύτερα να το σκεφτείτε εις διπλούν πριν πιείτε.
Το αλκοόλ επιβαρύνει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία και σε συνδυασμό με αεροβική μπορεί να αυξηθεί η αρτηριακή πίεση και οι καρδιακοί παλμοί (ταχυκαρδία).

·                                 Αλκοόλ και λιπώδης ιστός
Τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν πολλές θερμίδες γι’ αυτό και επηρεάζουν την αύξηση του σωματικού βάρους. Φανταστείτε τι θα συμβεί αν αυτό συνδυαστεί με την πίτσα, τα πατατάκια κλπ. Μέγα πλήγμα για τον οργανισμό και το σώμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου