Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Πόσο καφέ πίνεις ημερησίως; Τα συν & πλην...



Πρωινό εσπρεσάκι για να ξυπνήσεις, φραπεδάκι κάτω από τον ήλιο στην παραλία, φρέντο καπουτσίνο με κανελίτσα σε στιγμές χαλάρωσης το απόγευμα; Όπως και να έχει, το αγαπημένο σου καφεδάκι σε συντροφεύει κάθε στιγμή της ημέρας από το πρωί έως και νωρίς το βράδυ. Εν μέσω οικονομικής κρίσης ή όχι ο Έλληνας δε θα θυσιάσει το καφεδάκι που ήδη από την εφηβεία εντάσσει στην καθημερινότητά του. Πρόκειται όμως για συνήθεια που βλάπτει ή ωφελεί; Οι απόψεις διίστανται….
Κατά καιρούς διάφορα έχουν ειπωθεί για το διάσημο καφεινούχο προϊόν με την επιστημονική κοινότητα να διχάζεται αναφορικά με τις ευεργετικές ή βλαβερές ιδιότητές του. Για παράδειγμα, πρόσφατη ελβετική έρευνα υποστηρίζει πως οι γυναίκες που καταναλώνουν πέντε ή και περισσότερα φλιτζάνια καφέ θωρακίζουν τον οργανισμό τους ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Στον αντίποδα, άλλες έρευνες ισχυρίζονται πως μεγάλες δόσεις καφεΐνης επιφέρουν προβλήματα και ο εθισμός στον καφέ είναι μεγάλο ρίσκο για την υγεία.
Πόσα φλιτζάνια καφέ πίνεις ημερησίως;
Ακούγοντας όλες αυτές τις αντικρουόμενες απόψεις έχεις μπερδευτεί. Αναρωτιέσαι πόσο καφέ μπορείς να καταναλώνεις άφοβα την ημέρα και ποια πρακτική πρέπει να ακολουθήσεις;
Για να σε βοηθήσουμε να αποφασίσεις συγκεντρώσαμε τα ΣΥΝ και τα ΠΛΗΝ της κατανάλωσης καφέ ανάλογα με την ποσότητα και στα παρουσιάζουμε.
* 1 ΦΛΙΤΖΑΝΙ
- Τα ΣΥΝ
Ασπίδα για τις αρτηρίες σου - Οι Ελληνες επιστήμονες αποφάνθηκαν: Με το να πίνεις μοναχά ένα φλττζάνι καφέ την ημέρα μειώνεις την αρτηριακή σου πίεση. Οι ερευνητές μελέτησαν δείγμα 485 ατόμων ηλικίας 65 έως 100 ετών. Όσοι έπιναν ένα με δύο φλιτζάνια καφέ ημερησίως είχαν πιο υγιείς αρτηρίες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό αποδίδεται στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και την αύξηση της παραγωγής μονοξειδίου του αζώτου, μια ένωση που βρίσκεται στο σώμα, που προκαλεί η κατανάλωση καφέ. Το μονοξείδιο του αζώτου βοηθά στη χαλάρωση των αρτηριακών τοιχωμάτων και μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Γίνεσαι πιο… έξυπνη: Ενα και μόνο φλιτζανάκι του καφέ μπορεί να τονώσει την… εξυπνάδα σου! Η καφεΐνη οξύνει το μυαλό διατείνονται οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ βασισμένοι στα ευρήματα πρόσφατης μελέτης τους. Οι ερευνητές που εξέτασαν δείγμα 600 ατόμων με διαφορετικές συνήθειες ως προς την κατανάλωση καφέ. Όπως αποδείχτηκε όσοι έπιναν τακτικά καφέ είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ που υπεβλήθησαν σε σχέση με όσους δεν έπιναν καφέ ή τον είχαν υποκαταστήσει με ντεκαφεινέ προϊόντα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η καφεΐνη επιτρέπει την… ζαχαρης στον εγκέφαλο δίνοντας του την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται.
- Τα ΠΛΗΝ
1 προβατάκι, 2 προβατάκια, 3 προβατάκια… : Ακόμη και ένα φλιτζάνι του καφέ την ημέρα μπορεί να σε κάνει να… μετράς προβατάκια όλη τη νύχτα. Για να αποβάλει ο οργανισμός σου την καφεΐνη απαιτούνται τουλάχιστον οκτώ ώρες. Οπότε αν υποφέρεις από αυπνίες καλό θα ήταν μετά τις 3 – 4 το μεσημέρι να αποφεύγεις τον καφέ ή να τον υποκαθιστάς με ντεκαφεινέ προϊόντα ώστε να διασφαλίσεις ότι δεν θα δυσκολευτείς να αφεθείς στην αγκαλιά του Μορφέα.

* 2 ΦΛΙΤΖΑΝΙΑ
- Τα ΣΥΝ
Κρατάνε το Αλζχάιμερ μακριά: Είναι η μαγική ποσότητα που κρατάει το Αλζχάιμερ μακριά! Σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου της Φλόριντα ποσότητα 200mg καφεΐνης (περίπου 2 φλιτζάνια καφέ) δρουν βοηθητικά στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με την απώλεια μνήμης μη επιτρέποντας την συσσώρευση πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, κάτι που έχει συνδεθεί με την ασθένεια.
Σου δίνουν ενέργεια: Πίνοντας το λιγότερο δύο φλιτζάνια καφέ ημερησίως 30 λεπτά πριν την άσκηση ενισχύεις την απόδοσή σου. Όπως αναφέρει μελέτη που δημοσιεύεται στο Ιατρικό περιοδικό «International Journal of Sports Medicine», η καφεΐνη παρέχει περισσότερη ενέργεια τονώνοντας το σώμα και τον οργανισμό σου.
- Τα ΠΛΗΝ
Αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής: Εάν είσαι έγκυος καλό θα ήταν να περιορίσεις την κατάνάλωση του καφέ σε μάξιμουμ 2 φλιτζάνια ημερησίως. Η καφεΐνη προκαλεί απελευθέρωση ορμονών του στρες στο αίμα όπως για παράδειγμα κορτιζόλη και αδρεναλίνη οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο της αποβολής. Για να προφυλάξεις λοιπόν την καλή έκβαση της εγκυμοσύνης σου, ακόμη και αν είσαι εθισμένη στον καφέ, καλό θα ήταν να κάνεις μια μικρή θυσία θυσιάζοντας το απογευματινό σου καπουτσίνο.
* 3 ΦΛΙΤΖΑΝΙΑ
- Τα ΣΥΝ
Προλαμβάνουν τον καρκίνο των ωοθηκών: Η πρόσληψη ποσότητας καφεϊνης που αντιστοιχεί σε τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών σε ποσοστό κατά 1/5, όπως διατείνεται επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2008 στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό για τον Καρκίνο «the American medical journal Cancer». Τα συμπεράσματα θεωρούνται αρκετά ασφαλή δεδομένου ότι εξήχθησαν μετά από την αξιολόγηση των ευρημάτων από δείγμα 122.000 γυναικών.Τα οφέλη μάλιστα ήταν ακόμη μεγαλύτερα για τις γυναίκες που δεν είχαν λάβει ποτέ αντισυλληπτικά ή δεν είχαν ακολουθήσει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Ο κίνδυνος εμφάνισης σε αυτήν την περίπτωση μειώνεται κατά 35 έως και 43% εκατό, αντίστοιχα.
- Τα ΠΛΗΝ:
Αυξάνουν τις πιθανότητες εμφράγματος: Οι λάτρεις του καφέ που καταναλώνουν τουλάχιστον 3 φλιτζάνια ημερησίως έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακό επεισόδιο κάποια στιγμή στη ζωή τους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη του 2006. Μετά από την κατανάλωση 3 φλιτζανιών καφέ η καρδιά σου δουλεύει ταχύτερα και η αρτηριακή σου πίεση σταδιακά ανεβαίνει. Αν λοιπόν έχεις υπέρταση ή έχεις αντιληφθεί πως μετά τα αγαπημένα σου καφεδάκια υποφέρεις από ταχυκαρδίες, μείωσε την ποσότητα όσο είναι νωρίς ώστε να μην υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες.
Μικραίνουν το στήθος (!) : Απίστευτο κι όμως αληθινό. Μελετητές του Πανεπιστημίου Λαντ της Στοκχόλμης ισχυρίζονται ότι μεγάλες ποσότητες καφέ ημερησίως, άνω των 3 φλιτζανιών, οδηγούν σε συρρίκνωση του στήθους της γυναίκας. Στο παραπάνω κατέληξαν μετά από μελέτη δείγματος 300 γυναικών με διαφορετικές συνήθειες στην κατανάλωση καφέ. «Η επίδραση της καφεΐνης στα επίπεδα των οιστρογόνων θα μπορούσε να ευθύνεται για το αποτέλεσμα» εξηγούν οι ερευνητές.
* 4 ΦΛΙΤΖΑΝΙΑ
- Τα ΣΥΝ:
Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου: Σε αυτήν την ποσότητα του καφέ εμπεριέχονται περίπου 400mg καφεΐνης, ποσότητα που μεγιστοποιεί τα οφέλη του καφέ ως προς την καταπολέμηση ασθενειών. Το τσάι και ο καφές ως γνωστό περιέχουν αντιοξειδωτικά που όπως έχει αποδειχθεί σχετίζονται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γιούτα διαπίστωσαν πως όσοι πίνουν τέσσερα φλιτζάνια ημερησίως έχουν 39% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διάφορες μορφές καρκίνου του στόματος και του λάρυγγα.
Άλλες έρευνες δείχνουν ότι το ποσό αυτό πρόσληψης καφεΐνης μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου και του προστάτη ενώ προλαμβάνει και τον διαβήτη τύπου 2.
- Τα ΠΛΗΝ
Σε κάνουν να υποφέρεις από ρευματοειδής αρθρίτιδα: Μπορεί 4 φλιτζάνια του καφέ να σε προστατεύουν από τον καρκίνο, επιβαρύνουν όμως τα κόκαλα σου. Όσοι πίνουν την παραπάνω ποσότητα καφέ κάθε ημέρα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποια στιγμή ρευματοειδή αρθρίτιδα. Όπως πιστεύουν οι μελετητές ο καφές μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα διαφόρων ουσιών στο σώμα και να οδηγήσει σε φλεγμονή και πόνο στις αρθρώσεις.
* 5 ΦΛΙΤΖΑΝΙΑ
- Τα ΣΥΝ:
Κρατούν το συκώτι σου γερό: Ερευνητές του Εθνικού κέντρου για τον Καρκίνο του Τόκυο ανακάλυψαν πως πίνοντας πέντε φλιτζάνια καφέ μειώνεις σε ποσοστό ¾ τον κίνδυνο βλάβης στο συκώτι. Τα ευρήματα στηρίχτηκαν σε διαχρονική μελέτη ενός δείγματος 90.000 μεσηλίκων ανδρών και γυναικών. Και σε αυτήν την περίπτωση η προστασία φαίνεται να οφείλεται στη δράση των αντιοξειδωτικών.
- Τα ΠΛΗΝ
Προκαλούν αλλοιώσεις στα οστά σου: Μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση ποσότητας τουλάχιστον 5 φλιτζανιών καφέ ημερησίως αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση οστεοπόρωσης, καθώς ηκαφεΐνη εμποδίζει, σε κάποιο βαθμό, την απορρόφηση ασβεστίου. Παρόλαυτά, αρκετοί ειδικοί αντιτείνουν σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι ο καφές επηρεάζει τα οστά.
* 6 ΦΛΙΤΖΑΝΙΑ ή περισσότερα
- Τα ΣΥΝ:
Προλαμβάνουν τον καρκίνο του δέρματος: Πίνοντας έξι ή περισσότερα φλιτζάνια του καφέ κάθε ημέρα μειώνεις τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος σε ποσοστό 31%, όπως υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Γουέιν του Ντιτρόιτ, που μελέτησαν δείγμα 90.000 γυναικών. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κυτταρα του δέρματος.
- Τα ΠΛΗΝ
Αφυδατώνουν το σώμα σου: Αυτή η ποσότητα του καφέ μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση καθώς ο καφές προκαλεί την αποβολή υγρών από το σώμα. Αυτό με τη σειρά του επιταχύνει την «στέρεψη» των μετάλλων και βιταμινών. Μια από τις βιταμίνες που μειώνονται αισθητά είναι η Β6, ζωτικής σημασίας για την πρόληψη από τη δημιουργία πέτρας στα νεφρά.
Αυξάνουν τον κίνδυνο ασθενειών: Περισσότερα από 5 φλιτζάνια καφέ σε… εξαντλούν. Ο οργανισμός εκκρίνει ορμόνες ορμόνες που, σε συνδυασμό με το άγχος και το στρες, οδηγούν σε σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, αύξηση της αρτηριακής πίεσης κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου