Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

ΕΟΦ: Παρενέργειες από συμπληρώματα διατροφής!

Οι καταναλωτές καλούνται να μην αγοράζουν προϊόντα με την ουσία DMAA



Την προσοχή των πολιτών που καταναλώνουν συμπληρώματα διατροφής ή άλλα προϊόντα που κάνουν χρήση οι αθλητές, εφιστούν οι αρμόδιοι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.

Συγκεκριμένα, καλούν τους καταναλωτές να μην αγοράζουν προϊόντα, τα οποία περιέχουν την ουσία DMAA (1,3- dimethylamylamine), έπειτα από την εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών σε σημαντικό αριθμό ατόμων διεθνώς, που έχουν συνδεθεί με τη χρήση τους.

Ο κατάλογος των προϊόντων:

Tested Burner, Fusion Supplements Geranamine, Mass Pump3D, PreSurge Unleashed, Beta-Cret Extreme, Nox Pump, Dexaprine Maximise, Endoburn, NeuroCore, Mesomorph, OxyElite, 1.M.R., Nox Pump Performance / Nox Pump Xtreme, Hydroxy STIM, Mutant Mayhem, Heat Accelerated, Tested Nut Burner, Fruit Punch, Iron Horse Show Time, STIM-FORCE, Eclipse, D-Stunner, Ripped Freak, Crack, Rush, Code Red, Flash Over, White Lightning, Rocked (grape, lemon), Launch 4350, Brave Bull Pre-workout, Stacker 2 Rush.

Οι εκπρόσωποι του ΕΟΦ αναφέρουν ότι ο παραπάνω κατάλογος είναι ενδεικτικός και δεν περιέχει όλα τα προϊόντα με DMAA που κυκλοφορούν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ουσία DMAA δρα ως διεγέρτης του κεντρικού νευρικού συστήματος (stimulant), όπως οι αμφεταμίνες, και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως νευρολογικές και ψυχικές διαταραχές, υψηλή αρτηριακή πίεση, ναυτία, εγκεφαλική αιμορραγία, καρδιακή ανακοπή, ακόμη και θάνατο.

Πρόκειται για συνθετική ουσία η οποία περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Απαγορευμένων Ουσιών της WADA, γιατί μπορεί να μεταβάλει τεχνητά την αγωνιστική διάθεση, την ικανότητα ή την απόδοση των αθλητών.

Η διάθεση των προϊόντων αυτών γίνεται κυρίως μέσω διαδικτύου, αλλά είναι πιθανό να διατίθενται και από καταστήματα. Για το λόγο αυτό, ενημερώνονται οι καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους προϊόν με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου