Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Γιατί πρέπει να τρώμε πάντα πρωινό;


Ποια είναι τα οφέλη του πρωινού;

Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό.
Όταν καταναλώνουμε πρωινό, (νωρίς το πρωί) ενεργοποιείται ο μεταβολισμός μας έχοντας έτσι τις πιο δυνατές καύσεις για όλη τη διάρκεια της ημέρας με αποτέλεσμα να καίμε λίπος. Το συμπέρασμά από διάφορες μελέτες που έγιναν ήταν πως το πρώτο γεύμα που τρώμε όταν ξυπνάμε, είναι αυτό που προγραμματίζει τον μεταβολισμό μας για την υπόλοιπη μέρα, καθώς και για να διατηρηθεί ο μεταβολισμός σε υψηλά επίπεδα μέχρι το βράδυ.


Μας εντάσσει σε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής
Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως όσοι τρώνε πρωινό, καταναλώνουν καθημερινά περισσότερα θρεπτικά συστατικά από αυτούς που δεν τρώνε. Και αυτό συμβαίνει γιατί αν καταναλώσουμε ένα πλήρες και υγιεινό πρωινό με φρούτα και γαλακτοκομικά, μας παρέχουν πλούσιες θρεπτικές ουσίες όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη C και οι φυτικές ίνες.


Συμβάλλει στο να διατηρούμε ένα χαμηλό βάρος
Μην περιμένεις να χάσεις βάρος απλώς και μόνο επειδή τρως πρωινό χωρίς να κάνεις οτιδήποτε άλλο ή τρώγοντας απεριόριστα όλη την υπόλοιπη ημέρα. Η καλή συνήθεια του πρωινού όμως βελτιώνει τη σχέση σου με το φαγητό (που αναπόφευκτα επηρεάζει σημαντικά και το βάρος σου). Αν παραλείπεις τα γεύματα που πρέπει να καταναλώνεις κατά την διάρκεια της ημέρας, αυξάνεται η ινσουλίνη στο σώμα σου, και τα επίδεδα γλυκόζης στο αίμα να μην μπορούν να σταθεροποιηθούν, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η λιποδιάλυση όπου με τη σειρά της αυξάνει την απόθήκευση λίπους και τα παραπανίσια κιλά.

Σταθεροποιεί τα επίπεδα της ενεργητικότητάς σου
Η ισορροπία στην κατανάλωση υδατανθράκων, πρωτεϊνών και φυτικών ινών είναι το κλειδί για ένα υγιεινό γεύμα. Αν τρως ισορροπημένο πρωινό, αυξάνεις την ενέργειά σου, αφού έτσι εφοδιάζεις τις αποθήκες γλυκογόνου, που τροφοδοτούν τους μυς άμεσα με ενέργεια. Το πρωινό μάλιστα, έχει βρεθεί σε επιστημονικές έρευνες ότι παρέχει το 25% της ενέργειας που χρειάζεται ο οργανισμός σου καθημερινά κι αυτό σημαίνει ότι σε γεμίζει ενέργεια και σε κάνει πιο δραστήριο.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα
Για να καταπολεμήσεις τις ιώσεις και τα κρυολογήματα του χειμώνα, πρέπει να έχεις γερό ανοσοποιητικό. Επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία έδειξε ότι όταν τρως ένα πλήρες πρωινό, ο οργανισμός σου εκκρίνει ιντερφερόνη, ένα φυσικό αντιικό φάρμακο που ενεργοποιεί άμεσα τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι η παράλειψη του πρωινού προκαλεί μείωση κατά 17% της συγκεκριμένης ουσίας.

Προσφέρει μακροζωία
H καθημερινή κατανάλωση πρωινού γεύματος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες μακροζωίας.
Πρόσφατες μελέτες που έγιναν, έδειξαν ότι όσοι τρώνε πρωινό και αποφεύγουν το τσιμπολόγημα μεταξύ των γευμάτων, μειώνουν κατά 50% τις πιθανότητες θανάτου μέσα στην επόμενη δεκαετία σε σύγκριση με όσους δεν τρώνε πρωινό και τσιμπολογούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου