Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε την ημέρα;



Το νερό είναι το σημαντικότερο συστατικό των ζωντανών οργανισμών γιατί είναι απαραίτητο σε όλες τις βιοχημικές διεργασίες. Xωρίς τροφή μπορούμε να επιβιώσουμε μέχρι και 50 ημέρες αλλά χωρίς νερό θα επιζήσουμε μόνο λίγες ημέρες. Το νερό αποτελεί συστατικό όλων των ιστών του σώματος. Το σώμα ενός μέσου ενήλικα εμπεριέχει τουλάχιστο 65% νερό ενώ ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται σχεδόν από 75% νερό. Κάθε όργανο, ιστός και σύστημα του σώματος εξαρτάται από το νερό για να λειτουργεί ομαλά.
Μερικές από τις λειτουργίες στις οποίες παίζει καθοριστικό ρόλο το νερό είναι η αποβολή τοξινών από τα ζωτικά μας όργανα, η μεταφορά θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα και η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Η έλλειψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση – μία διαταραχή η οποία εκδηλώνεται όταν ο οργανισμός δεν έχει επαρκή αποθέματα νερού, με συνέπεια να μην μπορεί το σώμα να επιτελέσει φυσιολογικά τις λειτουργίες του. Για παράδειγμα, απώλεια υγρών ίση με 2% επί του σωματικού μας βάρους αρκεί για να αρχίσει να μειώνεται η απόδοσή μας. Τα συμπτώματα είναι διαταραχή της συγκέντρωσης, της προσοχής και της μνήμης. Αυτό οφείλεται στον μειωμένο όγκο του πλάσματος του αίματος. Η μειωμένη ροή αίματος προς την καρδιά έχει ως αποτέλεσμα την ανεπαρκή τροφοδότηση του σώματος με αίμα και οξυγόνο. Χωρίς νερό, ο εγκέφαλος, το αίμα, οι μύες και τα άλλα όργανα του σώματος δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Τα συμπτώματα είναι κόπωση και, μακροπρόθεσμα, δυσκοιλιότητα και κυκλοφορικά προβλήματα.
Η καθημερινή, επαρκής πρόσληψη νερού έχει ζωτική σημασία διότι συνέχεια χάνουμε νερό μέσω της αναπνοής, της εφίδρωσης, της διούρησης και της κένωσης των εντέρων. Για να μπορεί, όμως, ο ανθρώπινος οργανισμός να λειτουργεί ομαλά, πρέπει να αναπληρώνεται το νερό που χάνεται – και η αναπλήρωση μπορεί να γίνεται με την βοήθεια τροφίμων και ροφημάτων που περιέχουν νερό. Το ερώτημα λοιπόν είναι πόσο νερό πρέπει να πίνουμε την ημέρα.

Από 3 μέχρι 8 ποτήρια

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο άνθρωπος πρέπει να λαμβάνει 1ml νερού ανά θερμίδα τροφής που κατταναλώνει και τα νεογνά 1,5 ml ανά θερμίδα τροφής. Επομένως, για κάποιον που καταναλώνει 2.000 θερμίδες την ημέρα, το νερό που χρειάζεται είναι 2.000 ml δηλαδή 2 λίτρα ή 8 ποτήρια. Λέγεται λοιπόν συχνά ότι ο άνθρωπος πρέπει να πίνει δύο λίτρα νερό την ημέρα.
Η προτροπή αυτή όμως έχει αμφισβητηθεί τελευταία. Αν και είναι σωστό ότι κάποιος που καταναλώνει 2.000 θερμίδες την ημέρα, θα πρέπει να λαμβάνει 2.000 ml νερού την ημέρα, αν από την φαγητό αφαιρέσουμε το νερό που αυτό περιέχει και παράγεται από τις βιοχημικές αντιδράσεις (περίπου 1.250 ml), τότε χρειάζεται να πιούμε 750 ml νερού επιπλέον, δηλαδή λίγο περισσότερο από 3 ποτήρια νερού, και όχι 8 ποτήρια. Βέβαια, για περιπτώσεις αθλητών ή ατόμων που εργάζονται σε χειρωνακτικές εργασίες, η ποσότητα του νερού μπορεί να φθάσει και τα 7 ποτήρια νερού ημερησίως.
Επίσης, η ποσότητα νερού, την οποία οφείλει να καταναλώνει κάποιος κάθε ημέρα, εξαρτάται άμεσα από τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει, από το πόσο ασκείται καθημερινά, από το τι τρώει (τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν ως και 90% νερό), από την κατάσταση των νεφρών του και από άλλους παράγοντες. Νέες μελέτες αποδεικνύουν μάλιστα ότι σε ηλικιωμένα άτομα, η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να προκαλεί προβλήματα υγείας.
Η ποσότητα του νερού που χρειάζεται καθημερινά το σώμα εξαρτάται προπαντός από τη φυσική του δραστηριότητα και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Οι έντονες μυϊκές δραστηριότητες αυξάνουν τις ανάγκες του οργανισμού σε νερό, αυξάνοντας παράλληλα τις απώλειες σε αυτό. Η ποσότητα του νερού εξαρτάται από τον ιδρώτα, την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης. Η έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες (πολύ ζέστη ή κρύο) αναγκάζει τον οργανισμό να καταναλώσει περισσότερο νερό για τη διατήρηση της φυσιολογικής θερμοκρασίας του σώματος. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού αυξάνονται οι ανάγκες της γυναίκας σε υγρά. Από κάποιες ασθένειες. Ο πυρετός, η διάρροια, ο εμετός αυξάνουν επίσης την απώλεια του νερού από το σώμα, αυξάνοντας έτσι τις απαιτήσεις σε αυτό.

Μεγάλη και μικρή κατανάλωση

Η μεγάλη κατανάλωση νερού, προφυλάσσει από ορισμένες ασθένειες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πέτρες στα νεφρά. Η κατάποση άφθονων υγρών βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Οι καρκινογενείς ουσίες, μπορούν και αυτές να αντιμετωπισθούν, πίνοντας πολύ νερό, καθώς η ταχεία απόρριψή τους από τον οργανισμό, δεν τους επιτρέπει να έλθουν σε επαφή με ευαίσθητους ιστούς. Το εσωτερικό των εντέρων και του ουρολογικού συστήματος είναι ευάλωτα σε τοξικές ουσίες, όπως συμβαίνει και με το δέρμα και το αναπνευστικό. Χρησιμοποιώντας στοιχεία ευρείας ιατρικής μελέτης σε 48.000 ενήλικες, ερευνητές του Χάρβαρντ ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης μειώνεται σε ποσοστό 51% για εκείνους, οι οποίοι καταναλώνουν τουλάχιστον έξι ποτήρια νερό την ημέρα, σε σχέση με εκείνους που λαμβάνουν μόλις ένα ποτήρι νερό. Ανάλογες μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση αντίστοιχων ποσοτήτων νερού μειώνει τους κινδύνους εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Από την άλλη μεριά, το υπερβολικά πολύ νερό μπορεί να οδηγήσει σε μια σπάνια, αλλά σοβαρή, κατάσταση που λέγεται υπονατριαιμία και χαρακτηρίζεται από σοβαρή ελάττωση των επιπέδων νατρίου (αλάτι) στον οργανισμό. Η υπονατριαιμία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μείωση του νατρίου του αίματος. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, πονοκέφαλο, μυαλγίες και γενικευμένη αδιαθεσία. Εν συνεχεία ακολουθούν μεταβολές της νοητικής κατάστασης όπως λήθαργος, σύγχυση, αποπροσανατολισμός, ανησυχία, απάθεια, ψύχωση. Η κατάσταση αυτή συνήθως παρατηρείται σε αθλητές μαραθωνίου, οι οποίοι χάνουν ποσότητες νατρίου με τον ιδρώτα και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νερού, χωρίς να αντικαθιστούν το νάτριο που έχασαν. Επίσης, υπονατριαιμία μπορεί να παρατηρηθεί και στα νεογνά από υπερβολική
κατανάλωση νερού.
Υποστηρίζεται επίσης ότι η υπερκατανάλωση νερού μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ύπνου, επειδή ξυπνάει κανείς το βράδυ για να πάει στην τουαλέτα, ενώ επικαλείται και μελέτες που υποδηλώνουν ότι το πολύ νερό μπορεί να βλάπτει τη νεφρική λειτουργία αντί να την προστατεύει.
Ανεξαρτήτως αυτών των συστάσεων μπορείτε να αντιληφθείτε αν χρειάζεται να πιείτε νερό από το αν το χρώμα των ούρων σας είναι διαφανές ή υποκίτρινο. Αν διψάτε πολύ και τα ούρα σας είναι κίτρινα ή σκουροκίτρινα, αυξήστε την κατανάλωση νερού. Αν είναι άσπρα τότε προφανώς πίνετε αρκετό νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου