Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012

Mπάρες δημητριακών


Οι μπάρες δημητριακών τρώγονται κάθε στιγμή της μέρας και εκτός από πολύ νόστιμες είναι και υγιεινές! Αντί να αγοράζετε τις έτοιμες μπάρες του εμπορίου που είναι γεμάτες συντηρητικά, μπορείτε να φτιάξετε πολύ εύκολα τις δικές σας σπιτικές μπάρες! Σας δίνουμε τρεις εύκολες συνταγές για να δοκιμάσετε! Η βάση της συνταγής όπως θα δείτε είναι η ίδια! Φτιάξτε τις μπάρες όπως σας αρέσουν, με φρούτα, ξηρούς καρπούς και με ότι άλλο εσείς επιθυμείτε! Βάλτε τα υλικά, φαντασία και μεράκι και δημιουργήστε την δική σας αγαπημένη μπάρα δημητριακών!

Μπάρες δημητριακών με μούσλι και ξηρούς καρπούς

 Υλικά
500γρ. μούσλι με ξηρούς καρπούς και σταφίδες 100 γρ. ινδική καρύδα ¼ κούπας μαύρη ζάχαρη 400 γρ. μέλι θυμαριού ή ανθόμελο 1 κουταλάκι τριμμένη κανέλα λίγο αλάτι 2 κουταλάκια βανίλια.

Εκτέλεση
 Ανακατεύετε σ’ενα μπολ το μούσλι, την ινδική καρύδα, το αλάτι και την κανέλα! Αντί για μούσλι μπορείτε να βάλετε νιφάδες βρώμης, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, μικρά κομματάκια σοκολάτα κουβερτούρας, αλλά και κομματάκια απο όποιο γλυκό κουταλιού σας αρέσει. Φτιάξτε το δικό σας μείγμα όπως σας αρέσει! Στη συνέχεια, βάζετε σε μια μικρή κατσαρόλα το μέλι και την ζάχαρη, προσθέτετε την βανίλια και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτετε το μούσλι και ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα! Βουτυρώνετε ένα μικρό ταψάκι (25Χ35εκ.) και το στρώνετε με λαδόχαρτο ψησίματος. Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί και το στρώνετε πολύ καλά ώστε να πάει σε όλο το ταψί. Το ψήνετε για 25 λεπτά στους 180 βαθμούς. Αφού ψηθούν τα βγάζετε και τα χαράζετε σε κομάτια μ’ένα μαχαίρι! Τα αφήνετε να κρυώσουν και όταν σκληρύνουν τις τυλίγετε με μεμβράνη τροφίμων και τις φυλάτε σ’ένα αεροστεγές κουτί ή βάζο!


 Μπάρες δημητριακών με βρώμη και μπανάνα 

Υλικά
300 γρ. βούτυρο 150 γρ. μαύρη υγρή ζάχαρη 100 γρ. μέλι 700 γρ. βρώμη 100 γρ. φουντούκια κοπανισμένα 1 κουτ. του γλυκού κανέλα 1 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ 4 μπανάνες πολτοποιημένες.

Εκτέλεση
 Λιώνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το μέλι σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το φουντούκι, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και τη βρώμη. Ανακατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε την μπανάνα συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Απλώνουμε το μείγμα σε ένα τετράγωνο χαμηλό τσέρκι ή ταψάκι 26Χ26 εκ. περίπου και ύψους 2εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 20-25 λεπτά έως ότου ροδίσει. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε παραλληλόγραμμα κομμάτια.
Tip: Μπορούμε να λιώσουμε σοκολάτα γάλακτος σε μπεν μαρί ή φούρνο μικροκυμάτων και μ’ αυτή ν’αλείψουμε τις ράβδους.

Mπάρες δημητριακών με αποξηραμένα βερίκοκα 

Υλικά
2 1/4 νιφάδες βρώμης 1/4 του φλιτζανιού ηλιόσπορους 125 γρ. βούτυρο (σε κομματάκια) 1/4 του φλιτζανιού τρίμμα καρύδας 1/2 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη (πιεσμένο) 1 κουταλιά μέλι 1/2 κουταλάκι κανέλα 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα ξερά βερίκοκα 2 κουταλιές κομματάκια κουβερτούρας.

Εκτέλεση
 Σε ένα τηγάνι, ρίχνετε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το μέλι και τα ανακατεύετε σε σιγανή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφού διαλυθεί η ζάχαρη βάζετε το μείγμα σε ένα μεγάλο μεταλικό μπολ και προσθέτετε τις νιφάδες της βρώμης, τους ηλιόσπορους, την καρύδα, την κανέλα και τα βερίκοκα. Τα ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά! Στρώνετε το μείγμα με τα δάχτυλά σας στο ταψί. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε πάνω από τις μπάρες κομματάκια κουβερτούρας. Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 25 περίπου λεπτά μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει ελαφρά. Kόβετε το μείγμα, όσο είναι ακόμα ζεστό, σε 6-8 μπάρες και τις αφήνετε εκεί μέχρι να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν τυλίγετε κάθε μπάρα σε μεμβράνη τροφίμων και τις φυλάτε σ’ένα αεροστεγές κουτί ή βάζο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου