Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012

Καθημερινές συνήθειες που ίσως κάνουν κακό παρά καλό!

Μακριά… από το βούρτσισμα των δοντιών μετά από κάθε γεύμα

Το βιαστικό βούρτσισμα αμέσως μετά από κάθε γεύμα μπορεί να φαίνεται σαν ένας πολύ καλός τρόπος για να κρατήσετε τη στοματική υγεία σας υπό έλεγχο, αλλά σύμφωνα με τον Greg Diamond, περιοδοντολόγο στη Νέα Υόρκη, είναι καλύτερα να το αποφεύγετε. Η τροφή αυξάνει τα οξέα στα δόντια, τα οποία αποδυναμώνουν το σμάλτο «και το… απρόσεχτο και γρήγορο βούρτσισμα αυτή τη χρονική στιγμή μπορεί να επιφέρει μεγάλη ζημιά στο σμάλτο. Μετά το φαγητό, συστήνεται ένα απλό ξέπλυμα των δοντιών, και καλό βούρτσισμα πρωι και βράδυ.

Μόνο εμφιαλωμένο νερό στο ποτήρι

Πολλοί αποφεύγουν το νερό της βρύσης με το φόβο ότι περιέχει… ποιος ξέρει τι! «Το εμφιαλωμένο νερό δεν περιέχει φθόριο, και βλέπουμε όλο και περισσότερους ενήλικες να πάσχουν από έλλειψη φθορίου, που μπορεί να οδηγήσει στη φθορά των δοντιών πιο γρήγορα», λέει ο Δρ Diamond, οδοντίστρος. «Αντ’ αυτού, γεμίστε το ποτήρι σας με νερό φιλτραρισμένο, που απαλλάσσει από τις ακαθαρσίες αλλά διατηρεί το πλεονέκτημα του φθορίου».


Συμπληρώματα διατροφής με το… τσουβάλι

Όταν πρόκειται για βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο, έτσι δεν είναι; «Όχι πάντα», λέει η Κριστίν Rosenbloom, διατροφολόγος στο Georgia State University. «Οι άνθρωποι συχνά λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής χωρίς να γνωρίζουν εάν τα χρειάζονται πραγματικά». Επειδή τα τρόφιμα είναι εμπλουτισμένα με πολλές βιταμίνες και στοιχεία, οι πιθανότητες να μην έχουμε διατροφικές ελλείψεις στις μέρες μας είναι μεγάλες. Τα συμπληρώματα διατροφής σε μεγάλες ποσότητες και αλόγιστα έχουν σοβαρές παρενέργειες: η βιταμίνη Α σε μεγάλες ποσότητες, για παράδειγμα, μπορεί να αποδειχτεί τοξική σε ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο, η βιταμίνη C σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές, ενώ πολλή βιταμίνη Β6 μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεύρα. Η έλλειψη στοιχείων και βιταμινών στον οργανισμό πρέπει να αναπληρώνεται μέσω της τροφής, που θα είναι και ο κύριος τρόπος για την εκπλήρωση των διατροφικών απαιτήσεων του οργανισμού.

Αλόγιστη χρήση απολυμαντικών

Κρατώντας το σπίτι σας «παρθένο» από τα μικρόβια μπορεί να φαίνεται ως η τέλεια διαδρομή προς την υγεία, αλλά η αλόγιστη χρήση απολυμαντικών έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. «Τα προϊόντα αυτά δεν έχουν αποδειχθεί να είναι πιο αποτελεσματικά από τα κανονικά προϊόντα καθαρισμού, και υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι οι χημικές ουσίες που περιέχουν (ενώσεις του τεταρτοταγούς αμμωνίου) δημιουργούν πολλά προβλήματα στην υγεία», λέει η Rebecca Sutton, ιατρός πνευμονολόγος. Αποφύγετε τα χημικά και καθαρίζετε πιο συχνά, έτσι ώστε να μην αφήνετε περιθώριο στη βρωμιά να αναπτυχθεί.

Όχι μόνο τρέξιμο…

Πολλοί ασκούνται καθημερινά μεν, κάνουν μόνο τρέξιμο δε. Λάθος! «Αυτή η συνεχόμενη γυμναστική… ρουτίνα θα κάνει το σώμα να καίει λιγότερο λίπος με την πάροδο του χρόνου», λέει ο Joseph Ciccone, φυσιοθεραπευτής στο ColumbiaDoctors Eastside Sports Therapy στη Νέα Υόρκη. Χρειάζονται εναλλαγή στην άσκηση και μια κυκλική προπόνηση, η οποία θα περιλαμβάνει μια σειρά από διαφορετικές ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης με λίγη ξεκούραση ανάμεσα, για να εξασφαλιστεί ότι ο οργανισμός θα κάψει περισσότερες θερμίδες. Επιπλέον, με μια σωστά συνδυασμένη προπόνηση οι θερμίδες θα «καίγονται» όλη μέρα, ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας.

Κατάχρηση στο απολυμαντικό χεριών

Αν χρησιμοποιείτε απολυμαντικό χεριών κάθε φορά που έρχεστε σε επαφή με τον… έξω κόσμο, καλό θα ήταν να διακόψετε αυτή την κακή συνήθεια. Εκτός εάν είστε σε έναν χώρο γεμάτο μικρόβια, όπως ένα νοσοκομείο, για παράδειγμα. «Το σαπούνι και το νερό θα λειτουργήσουν μια χαρά», λέει ο Richard Gallo, επικεφαλής του Τμήματος Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας-Σαν Ντιέγκο. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτά που περιέχουν triclosan μπορεί να «ενδυναμώνουν» τα βακτήρια και ιούς απέναντι στα αντιβιοτικά φάρμακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου