Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Γυμναστική και άνοια

Ερευνητές στο Τορόντο και το Σαν Φρανσίσκο μελέτησαν τις φυσικές δραστηριότητες 9.344 γυναικών. Οι γυναίκες ανέφεραν τη φυσική τους δραστηριότητα σε διαφορετικά στάδια της ζωής τους. Από την εφηβεία, τη δεκαετία των 30, 40, 50 καθώς και την τρίτη ηλικία.

 Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ήταν ενεργές σωματικά παρουσίαζαν  μικρότερα ποσοστά γνωστικής δυσλειτουργίας (a.k.a άνοια) καθώς μεγάλωναν από τις γυναίκες που δεν αθλούνταν καθόλου.

Πιο συγκεκριμένα, από τις  ηλικιωμένες γυναίκες που δήλωσαν ότι αθλούνταν στην εφηβεία τους, μόνο το 8,5% είχε ελαφρά άνοια σε σχέση με το 16,7% από όσες δήλωσαν ότι δεν είχαν αθληθεί στην εφηβεία τους. Όσες ήταν ενεργές στην ηλικία των 30, μόνο το 8,9% παρουσίασε άνοια, ενώ όσες δεν αθλούνταν άγγιξαν το 12%. Στην ηλικία των 50, 8,5% από όσες γυμνάζονταν υπέφεραν από άνοια, ενώ το 13,1% από όσες δεν γυμνάζονταν υπέφεραν από άνοια.

Οι έρευνες έδειξαν ουσιαστικά ότι όσες γυναίκες γυμνάζονταν στην εφηβεία τους ήταν συνολικά περισσότερο ευνοημένες από αυτές που ξεκίνησαν την γυμναστική αργότερα στη ζωή τους. Από την άλλη μεριά όμως, όσες γυναίκες ξεκίνησαν σε μεγαλύτερη ηλικία τη γυμναστική, επωφελήθηκαν και παρουσίασαν σε μικρότερο ποσοστό άνοια.

Άρα, το συμπέρασμα ότι η γυμναστική έχει μοναδικά οφέλη σε όποιο στάδιο της ζωής σας κι αν βρίσκεστε, παραμένει σταθερή αξία.
Μη το ξεχνάτε ποτέ αυτό. Αφήστε τώρα τον καναπέ και βάλτε τον εαυτό σας στη πρίζα. Ο οργανισμός σας θα σας ευγνωμονεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου