Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012

Ταχύτερη φθορά νοητικών λειτουργιών στους άντρες καπνιστές

Ταχύτερη φθορά νοητικών λειτουργιών στους άντρες καπνιστές 

Τα πρώτα συμπτώματα αρχίζουν ήδη από την ηλικία των 45 ετών

Ταχύτερη έκπτωση νοητικών λειτουργιών με το πέρασμα του χρόνου παρουσιάζουν οι άντρες καπνιστές σε σχέση με όσους δεν καπνίζουν, αλλά και με τις γυναίκες καπνίστριες.

Σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα οι άνδρες καπνιστές παθαίνουν φθορά νοητικών λειτουργιών που αντιστοιχεί σε ένα άνθρωπο δέκα χρόνια μεγαλύτερό τους, ο οποίος δεν καπνίζει.

Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν ανάλογο φαινόμενο στις γυναίκες καπνίστριες, ενώ στους άνδρες καπνιστές τα πρώτα συμπτώματα νοητικής έκπτωσης αρχίζουν ήδη από την ηλικία των 45 ετών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι το κάπνισμα «αποτελεί μια από τις σοβαρότερες απειλές για τη δημόσια υγεία που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο κόσμος», αφού προκαλεί μεταξύ άλλων καρκίνο των πνευμόνων και άλλες χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις.

Μια αιτία που ο εγκέφαλος των γυναικών φαίνεται πιο προστατευμένος σε σχέση με των ανδρών από το κάπνισμα, σύμφωνα με τους βρετανούς επιστήμονες, πιθανώς είναι ότι οι άνδρες καπνίζουν συστηματικά περισσότερο, αλλά το θέμα πρόκειται να διερευνηθεί περαιτέρω σε μελλοντικές έρευνες.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 5.100 ανδρών και 2.150 γυναικών με μέση ηλικία 56 ετών, δηλαδή στο μεταίχμιο μεταξύ μέσης και τρίτης ηλικίας. Η μελέτη έδειξε ότι ένας 50χρονος καπνιστής έχει παρόμοια νοητική φθορά με ένα 60χρονο μη καπνιστή. Όσοι έχουν κόψει το κάπνισμα πριν από πολλά χρόνια, δεν φαίνεται να έχουν ταχύτερη μείωση των νοητικών λειτουργιών τους.
 
 
 
πηγή:newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου