Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012

Ποπ κορν.....δεν είναι αθώα!!!!!

Η μελέτη με αντικείμενο τα θρεπτικά συστατικά του ποπ κορν αποκαλύπτει την ανησυχητική ποσότητα λίπους, αλατιού και θερμίδων που περιέχουν ακόμη και τα μικρότερα μεγέθη. Το Κέντρο για την Επιστήμη και το Δημόσιο Συμφέρον στις ΗΠΑ ανέλυσε το περιεχόμενο των ποπ κορν που διατίθενται σε τρεις μεγάλες αμερικανικές αλυσίδες κινηματογράφου.
Διαπιστώθηκε ότι μια μεγάλη συσκευασία ποπ κορν για παράδειγμα μπορεί να περιέχει μέχρι και 1.200 θερμίδες και 60 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Αν κανείς προσθέσει μόλις μια κουταλιά της σούπας βούτυρο προσλαμβάνει επιπλέον 130 θερμίδες.
Η περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά μίας συσκευασίας ποπ κορν μεσαίου μεγέθους δε διαφέρει κατά πολύ από εκείνη της μεγάλης συσκευασίας. Όσο για τη μικρή συσκευασία ούτε λίγο ούτε πολύ περιέχει 670 θερμίδες και 24 γραμμάρια κορεσμένου λίπους.
Τα αποτελέσματα της μελέτης μπορεί να σας προκαλέσουν έκπληξη, ειδικά αν μέχρι τώρα συνηθίζατε να υποκύπτετε χωρίς τύψεις στον πειρασμό μιας λαχταριστής σακούλας ποπ κορν, πιστεύοντας ότι πρόκειται για υγιεινό σνακ.
Στην πραγματικότητα μόνο τα απλά ποπ κορν έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά. Αντίθετα τα ποπ κορν που πωλούνται στους κινηματογράφους είναι συνήθως φορτωμένα με λάδια, που αποτελούνται κατά 90% από κορεσμένα λιπαρά. Με την προσθήκη μιας «γενναίας» ποσότητας αλατιού το σνακ σας μετατρέπεται αυτομάτως σε «θερμιδική» βόμβα.
«Το θέμα είναι η ποσότητα», επισημαίνει η Marion Nestle, καθηγήτρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. «Μία μεγάλη μερίδα ποπ κορν αντιστοιχεί περίπου στα τρία τέταρτα των θερμίδων, που θα έπρεπε να προσλάβετε στη διάρκεια μιας ολόκληρης ημέρας.
Aπό την άλλη αν περιοριστείτε σε μια με δύο χούφτες ποπ κορν, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».
Ένας τρόπος για να κάνετε το ποπ κορν σας πιο υγιεινό είναι να ζητήσετε να σας ετοιμάσουν μια μερίδα χωρίς καθόλου αλάτι. Ο καλύτερος τρόπος όμως για να γλιτώσετε από τις περιττές θερμίδες, είναι να παραλείψετε το ποπ κορν εντελώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου