Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

«Καυτή» ατζέντα με νέους φόρους 10 δισ.

Μεγάλες ανατροπές στη φορολογία περιλαμβάνει η ατζέντα του υπουργείου Οικονομικών που θα τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς.


«Καυτή» ατζέντα με νέους φόρους 10 δισ.

Μεγάλες ανατροπές στη φορολογία περιλαμβάνει η ατζέντα του υπουργείου Οικονομικών που θα τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς. Το βάρος για την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 10 δισ. ευρώ την τριετία 2012-2014 πέφτει στα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα, καθώς και στα ακίνητα.

Παράλληλα προωθούνται καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ και μείωσή τους στο 9% και 19% και εφαρμογή «πόθεν έσχες» για όλους τους φορολογούμενους.

Το πακέτο των προτάσεων προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη φορολόγηση των εισοδημάτων από όλες τις πηγές με βάση τη φορολογική κλίμακα, την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τα φυσικά πρόσωπα με εισόδημα πάνω από ένα ορισμένο ύψος, την ενοποίηση των φόρων στα ακίνητα με κλιμακωτούς συντελεστές, την επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις και την εξομοίωση των αντικειμενικών τιμών με τις αγοραίες, καθώς και τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες με ταυτόχρονη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου.

«Καυτή» ατζέντα με νέους φόρους 10 δισ.

Εισοδήματα
Στην κλίμακα τόκοι και... αγρότες

Προτείνεται να καταργηθούν οι ειδικοί τρόποι φορολογίας εισοδήματος, όπως η αυτοτελής φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων και ο τεκμαρτός προσδιορισμός του εισοδήματος των αγροτών.

Φόροι από μηδενική βάση...
...σε εισοδήματα και ακίνητα το τελεσίγραφο της τρόικας εν όψει του νέου Μνημονίου

Ξήλωμα του φορολογικού και επανεξέταση από μηδενική βάση των φόρων στο εισόδημα, τα ακίνητα και την έμμεση φορολογία προβλέπει η ατζέντα του υπουργείου Οικονομικών για το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα που θα τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς.

Το βάρος πέφτει στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα καθώς και στα ακίνητα με στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά περίπου 10 δισ. ευρώ την τριετία 2012-2014 (οι άμεσοι φόροι θα αυξηθούν από το 7,4% του ΑΕΠ στο 11,5% για να προσεγγίσουν τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης).

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η γενική κατεύθυνση των προωθούμενων αλλαγών έχει ως πιλότο τα πορίσματα των τεχνοκρατών της τρόικας για την αναδιάταξη του φορολογικού με αιχμή την εξάλειψη απαλλαγών, εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων που ισχύουν σήμερα στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων, εν όψει του νέου Μνημονίου.

Στο τραπέζι ανατροπές με 5 άξονες

1. Στην κλίμακα κάθε εισόδημα

Με στόχο τη σύνδεση των φοροαπαλλαγών με το ύψος του εισοδήματος, της οικογενειακής και περιου­σιακής κατάστασης του φορολογούμενου, προτείνεται οι εκπτώσεις φόρου για δαπάνες, όπως οι τόκοι στεγα­στικών δανείων, νοσήλια, γιατροί, ασφάλιστρα, ενοίκια και άλλες θα ισχύουν μόνο για τα χαμηλά εισοδήματα ενώ θα καταργηθούν πλήρως για τα μεσαία και χαμηλά. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η έκπτωση του 10% επί των δαπανών θα αναγνωρίζεται για όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και από κει και πάνω δεν θα ισχύει. Επίσης καταργούνται οι ειδικοί τρόποι φορολογίας εισοδήματος όπως είναι η αυτοτελής φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων και ο τεκμαρτός προσδιορισμός του εισοδήματος των αγροτών και πλέον τα εισοδήματα από όπου κι αν προέρχονται θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα και με συντελεστές μέχρι 45%. Προωθείται η κατάργηση των εκπτώσεων από τα ενοίκια ακινήτων που αφορούν αποσβέσεις και δαπάνες συντήρησής. Υπάρχει και εναλλακτική πρόταση για τη φορολόγηση των εισοδη­μάτων από ακίνητα με συντελεστή 10% ή 20%.

2. Ακίνητα
Φόρος υπεραξίας στις πωλήσεις

Το ειδικό τέλος των ακινήτων που εισπράττεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ καταργείται και μαζί με τους υπόλοιπους φόρους ενσωματώνεται σε έναν ενιαίο ο οποίος θα υπολογίζεται με κλιμακωτούς συντελεστές ανάλογα με την τιμή ζώνης, την έκταση, το είδος, την παλαιότητα και τη θέση του ακινήτου. Στον νέο ενιαίο φόρο θα ενταχθούν και τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια. Επίσης θα καθιερωθεί φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις με συντελεστές 5% έως 15% ο οποίος θα επιβάλλεται στο κέρδος που αποκομίζει ο πωλητής με βάση τη διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και πώλησης. Ο φόρος μεταβίβασης θα μειωθεί δραστικά ή θα καταργηθεί ενώ θα υπάρξουν αλλαγές στους συντελεστές και τα αφορολόγητα όρια για γονικές παροχές και δωρεές. Η μεγάλη ανατροπή στη φορολογία ακινήτων θα προέλθει από τη σταδιακή εξομοίωση των αντικειμενικών τιμών με τις αγοραίες.

3. Πόθεν έσχες για όλους

Ολοι οι φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να καταγράφουν σε ένα νέο ειδικό έντυπο δήλωσης (Ε10) το σύνολο των εισοδημάτων και των δαπανών τους κάθε χρονιάς. Στη μία στήλη θα αναγράφονται όλες δαπάνες για αγορά αγαθών, περιουσια­κών στοιχείων μεγάλης αξίας και παροχή υπηρεσιών (τόκοι δανείων, ιατρικές και νοσοκομειακές δαπάνες, δίδακτρα, ασφάλιστρα, αγορά ΙΧαυτοκινήτων, ακινήτων κ.ά.). Στην άλλη στήλη, θα αναγράφονται τα εισοδήματα από όλες τις πηγές (εργασία, ακίνητα, τόκοι καταθέσεων, έσοδα από μετοχές ή άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα).

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση πάνω από ένα ποσοστό της τάξης του 10% -20% μεταξύ δηλωθέντων εσόδων και δαπανών, ο φορολογούμενος θα καλείται να πληρώσει φόρο επί του ποσού της διαφοράς.

4. ΦΠΑ 9% και 19%

Καθιέρωση 2 συντελεστών ΦΠΑ 19% και 9% με κατάρ­γηση του χαμηλού συντε­λεστή ΦΠΑ που ισχύει για τα νησιά. Επίσης προβλέπεται κατάρ­γηση των εξαιρέσεων από τον ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα για την παροχή υπηρεσιών από ορισμένες επαγγελματικές ομάδες και επιχειρήσεις (γιατροί, εκπαι­δευτικοί, ΕΛΤΑ, δημοτικές επιχειρήσεις, κ.ά.), ενώ στο τραπέζι των συζη­τήσεων βρίσκεται και πρόταση για την επιβολή ΦΠΑ στα ενοίκια.

5. Επιτηδευματίες
Φόροι με αντικειμενικά κριτήρια

Ο προσδιορισμός του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα γίνεται με πλέγμα αντικειμενικών κριτηρίων και τεκμηρίων στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η κινητή και ακίνητη περιουσία (καταθέσεις, μετοχές, κατοικίες, οικόπεδα κ.ά.) καθώς και το επίπεδο διαβίωσης. Στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση να καταργηθεί το αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και η φορολογία τους να εξομοιωθεί με εκείνη των επιχειρήσεων, δηλαδή από το πρώτο ευρώ να επιβάλλεται φόρος 20%.

Κώστας Αντωνάκος



ΦΠΑ
Απόδοση μέσω τράπεζας

Νέο σύστημα είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ, με τη δημιουργία ενός ειδικού τραπεζικού λογαριασμού ΦΠΑ για κάθε επιχειρηματία και ελεύθερο επαγγελματία καθιερώνει το υπουργείο Οικονομικών.

Το σχέδιο θα προβλέπει ότι:

Ολοι οι επιτηδευματίες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) θα υποχρεωθούν να τηρούν ειδικό τραπεζικό λογαριασμό ΦΠΑ.

Ολες οι συναλλαγές ιδιωτών με επιχειρήσεις εφ' όσον υπερβαίνουν το ποσό των 1.500 ευρώ θα πρέπει να εξοφλούνται μέσω τραπεζών (με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες). Η τράπεζα θα διαχωρίζει το ποσό του ΦΠΑ και θα αποδίδει στον πελάτη της μόνο το καθαρό ποσό της συναλλαγής, καταθέτοντας τον ΦΠΑ στον ειδικό λογαριασμό ΦΠΑ.

Ο επιτηδευματίας με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ θα καταβάλει στον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό ΦΠΑ το ποσό του φόρου που θα πρέπει να αποδώσει στο Δημόσιο για τις συναλλαγές που πραγματοποίησε τον προηγούμενο μήνα ή το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο ΦΠΑ τιμολογίων που εκδίδονται για συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών δεν θα θα αποτελεί προϊόν διακανονισμού. Συγκεκριμένα, δεν θα επιτρέπεται να συμπεριλαμβάνεται η αξία του ΦΠΑ σε οποιονδήποτε διακανονισμό εξόφλησης του τιμολογίου (επιταγές, συναλλαγματικές κλπ.) Ο λήπτης του φορολογικού στοιχείου θα είναι υποχρεωμένος να καταθέσει τον ΦΠΑ της συναλλαγής αυτής στον ειδικό επαγγελματικό λογαριασμό του εκδότη.

Ετσι και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους και δεν θα υπάρχουν απώλειες ΦΠΑ από το κράτος. Βέβαια, το σχέδιο αυτό προϋποθέτει την άμεση διαβίβαση των φορολογικών στοιχείων. Από τη στιγμή που θα εκδίδεται το τιμολόγιο, η τράπεζα θα λαμβάνει γνώση και θα δεσμεύει ποσό που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ από τον προσωπικό λογαριασμό του εκδότη και θα το μεταφέρει στον ειδικό λογαριασμό ΦΠΑ.


πηγή:ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου