Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Η πρώτη τεχνητή όαση στην έρημο του Κατάρ

Η πρώτη τεχνητή όαση στην έρημο του Κατάρ

Οι επιστήμονες εμπνευστήκαν από τα… ρουθούνια της καμήλας!

Οι επιστήμονες, εμπνευσμένοι από τα ρουθούνια της καμήλας, επιχειρούν να κατασκευάσουν το μεγαλύτερο τεχνητό δάσος στην έρημο.

Το 3,3 εκατομμυρίων λιρών υπαίθριο θερμοκήπιο θα κατασκευαστεί στην έρημο του Κατάρ και θα φέρει τη φυτική ζωή σε ένα από τα πιο αφιλόξενα σημεία του πλανήτη - και όλα αυτά χάρη στη μύτη του καμπουρωτού θηλαστικού.

Χρησιμοποιώντας ένα φυσικό τέχνασμα στο «Sahara Forest Project», οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν κρύο νερό που θα αντλείται 200 μέτρα κάτω από τη γη για να ποτίζουν τα φυτά, τα δέντρα και τα λαχανικά.

Το σύστημα άρδευσης θα λειτουργεί ακριβώς όπως και τα ρουθούνια μιας καμήλας, συνεχώς συμπυκνώνοντας δηλαδή το νερό που εξατμίζεται λόγω της θερμότητας, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα ρουθούνια της καμήλας απορροφούν, τη νύχτα, το νερό από τον ζεστό και υγρό αέρα και έτσι διατηρούν το ζώο συνεχώς ενυδατωμένο.

Εμπνευσμένοι, λοιπόν, οι σχεδιαστές από τις καμήλες, ισχυρίζονται ότι το θερμοκήπιο των 10.000 τετραγωνικών μέτρων, θα χρησιμοποιεί μια παρόμοια ιδέα, την οποία έχουν ήδη δοκιμάσει με επιτυχία.

Συγκεκριμένα, ο καυτός ήλιος της ερήμου θα εξατμίζει τα επιφανειακά ύδατα που θα εμφανίζονται τη νύχτα και ειδικά τοποθετημένοι φράχτες θα κρυώνουν τους υδρατμούς, προτού διαφύγουν προς τον ουρανό.

Οι κρύοι υδρατμοί θα περικλείονται αμέσως σε σωλήνες που θα περιέχουν νερό, αντλούμενο 200 μέτρα κάτω από τη γη, με αποτέλεσμα η ποσότητα του νερού να υπερπολλαπλασιάζεται.

«Το «Pilot Project» στο Κατάρ θα καταδείξει τα οφέλη της μείωσης των αποβλήτων σε τεχνολογικά συστήματα. Στόχος μας είναι να αποδείξουμε ότι είναι δυνατόν να σχεδιάσουμε λύσεις που είναι φιλικές για το περιβάλλον, ευνοϊκές για την κοινωνική ανάπτυξη και που εμπεριέχουν μια μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα », δήλωσε ο Νορβηγός Joakim Hauge, Διευθύνων Σύμβουλος του σχεδίου.

Το θερμοκήπιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον ερχόμενο Ιούνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου