Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Μεγάλοι Δάσκαλοι Ιδρυτές Πολεμικών Τεχνών!

Kano Jigoro- Jigoro Kano (28/10/1860 - 4/5/1938) - Judo
Ο πατέρας του Judo. Μεγάλος Δάσκαλος αλλά και παιδαγωγός, είχε εκπαιδευτεί στα παραδοσιακά Budo της εποχής του και ιδιαίτερα στο Jujutsu. Δημιούργησε το Judo το 1884 περίπου, θέλοντας να δημιουργήσει ένα άθλημα το οποίο θα αποσκοπούσε στην διάπλαση του χαρακτήρα, διατηρώντας παράλληλα τα στοιχεία της πολεμικής τέχνης. Το Judo ήταν η πρώτη Ιαπωνική Πολεμική Τέχνη, που γνώρισε την παγκόσμια αναγνώριση και η πρώτη που έγινε επίσημο Ολυμπιακό άθλημα. Ο Jigoro Kano υπήρξε ο πρώτος ασιάτης, μέλος της Δεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Πέθανε αφού πρώτα είχε πετυχει το σκοπό του, να γίνει δηλαδή το Judo Ολυμπιακό άθλημα!

line
Sensei G.Funakoshi- Gichin Funakoshi (1868 - 1957) - Shotokan Karate Do
Ο πατέρας του σύγχρονου Καράτε. Γεννήθηκε στο Shuri της Okinawa το 1868. Από νέος, μαθήτευσε κοντά σε δυο διασημους Δασκάλους της εποχής εκείνης. Από τον Yasutsune Azato έμαθε το Shuri-te, από τον Yasutsune Itosu, έμαθε το Naha-te. Από αυτά τα δύο στύλ, δημιούργησε το Shotokan karate Do.
Ο Funakoshi-sensei έφερε το karate στην Ιαπωνία. Το 1917-1922 του ζήτησαν να παρουσιάσει την τέχνη του και ο κόσμος στην Ιαπωνία ενθουσιάστηκε.
Υστερα από αυτό ο Δάσκαλος Funakoshi αποφάσισε να παραμείνει στη Ιαπωνία για να διδάξει και να προωθήσει την τέχνη του, το Shotokan karate Do, που είναι σήμερα το ποιό διάσημο Καράτε σε όλο τον κόσμο.
Εδινε σημασία στα Kata και στη φιλοσοφική προσέγγιση της Πολεμικής Τέχνης. Θεωρούσε το Καράτε σαν ένα μέσον για την τελειοποίηση και την ισχυροποίηση του ανθρώπινου χαρακτήρα. Ο Δάσκαλος Gichin Funakoshi έφυγε το 1957 σε ηλικία 89 ετών.

line
General Choi Hong Hi- Choi Hong Hi (9/11/1918 - 15/6/2002) - Τae Kwon Do
Ο στρατηγός Choi ήταν ο άνθρωπος που ίδρυσε και έκανε γνωστό παγκοσμίως το Τae Kwon Do.
Εχοντας εκπαιδευτεί στις παραδοσιακές πολ. τέχνες της Κορέας αλλά και στο ιαπωνικό καράτε, ίδρυσε το 1955 μια απο τις πιό διαδεδομένες πολεμικές τέχνες στον κόσμο αφού πρώτα την είχε παρουσιάσει επίσημα στον στρατό της Κορέας.
Συνδίασε στοιχεία από το taekkyeon και το karate για να αναπτύξει το Taekwon-Do που σημαίνει "ο δρόμος των ποδιών και των χεριών"
Εφυγε το απόγευμα της 15/6/2002 στην Pyongyang, της Β.Κορέας σε ηλικία 83 ετών. Μέχρι τον θάνατό του, ήταν ο αρχηγός στην παγκόσμια Ομοσπονδία (International TaeKwon-Do Federation).

line
Gogen Yamaguchi- Gogen Yamaguchi (1909 - 1989) - Goju Ryu
Ο Δάσκαλος Yamaguchi είναι ίσως ο ποιό γνωστός Δάσκαλος του Ιαπωνικού Goju. Ιδρυτής του Ιαπωνικού στύλ Goju Ryu.
Έμεινε γνωστός με το ψευδώνυμο "η Γάτα", εξαιτίας των μεγάλων του ικανοτήτων και της ευκινησίας του, (γνωστός επίσης και ως
ο "Σκληρός Yamaguchi").
Ποτέ δεν ξεκινούσε έναν καυγά, αλλά και ποτέ δεν έκανε πίσω όταν ο καυγάς ξέσπαγε. Ηταν γνωστός για τη σκληρή του διδασκαλία και τη μαχητική εφαρμογή της τέχνης.
Βαθιά θρησκευόμενος, ασχολήθηκε πολύ με την εσωτερική και φιλοσοφική πλευρά των πολεμικών τεχνών και περνούσε μεγάλα χρονικά διαστήματα απομονωμένος σαν ασκητής.
Εδινε μεγάλη σημασία όχι μόνο στην πολεμική τέχνη αλλά και στην αναπνοή και τον Διαλογισμό.

line
choi Yong Sul- Choi, Yong Sul (1904-1986) - Hapkido
Το Hapkido είναι η πολεμική τέχνη του μεγάλου Δασκάλου Choi, Yong Sul. Ο Δάσκαλος Choi γεννήθηκε στην Κορέα. Απήχθη σε μικρή ηλικία και βρέθηκε στην Ιαπωνία. Μαθητής για πολλά χρόνια του Δασκάλου Takeda Sokaku(1859-1943) στο Daito-Ryu Aikijutsu, ο οποίος είχε τη φήμη πολύ σκληρού πολεμιστή.
Μαζι με τον Choi σπουδαστής στη σχολή του Takeda ήταν και ο Μorihei Ueshiba που αργότερα ίδρυσε το AIKIDO.
Hapkido και AIKIDO έχουν την ίδια ρίζα και στο 85% της τεχνικής τους είναι όμοια, με την μόνη διαφορα ότι το Hapkido απορρόφησε πολύ γρήγορα στοιχεία από άλλες κορεάτικες πολεμικές τέχνες.
Στο τέλος του Β' παγκοσμίου πολέμου, ο Δάσκαλος Choi γύρισε στην Κορέα για να διδάξει τη νέα πολεμική τέχνη που βασίστηκε στο Daito-Ryu Aikijutsu που είχε μάθει στην Ιαπωνία. Αυτή η νέα πολεμική τέχνη ήταν το Hapkido.

line
Bruce Lee- Bruce Lee (27/11/1940 - 20/7/1973) - Jeet Kune Do
Ο Bruce Lee γεννήθηκε την ώρα του Δράκου, μεταξύ 6-8 π.μ., στο έτος του Δράκου, σύμφωνα με το κινέζικο ζωδιακό ημερολόγιο, στις 27 Νεεμβρίου του 1940 στο κινέζικο νοσοκομείο στην Chinatown στο Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.
Ο Lee εκπαιδεύτηκε στο Wing Chun Gung Fu όταν ήταν 13-18 ετών απο τον μεγάλο Δάσκαλο(Sifu) του Hong Kong, Yip Man (1893-1972).
Εκπαιδεύτηκε και στην πυγμαχία και κέρδισε στο πρωτάθλημα πυγμαχίας το 1958, τον 3-φορές πρωταθλητή Gary Elms με knockout στον 3ο γύρο. Πρίν φθάσει στον τελικό με τον Elms, ο Lee είχε νικήσει με νοκ άουτ 3 συνεχόμενους πυγμάχους στον 1ο γύρο.
Ο Bruce Lee άντλησε και μετέτρεψε στοιχεία από πολλά μαχητικά συστήματα και αυτή η έκθεσή του σε διάφορες μαχητικές τέχνες έπαιξε αργότερα ρόλο στην δημιουργία της εκλεκτικής πολεμικής του τέχνης Jeet Kune Do το 1965, που αποτελεί μιά σύγχρονη, πολυμορφική μαχητική τέχνη που έχει στόχο την ρεαλιστική εξοικείωση του μαχητή σε όλα τα πεδία μάχης. Έλεγε: "Χρησιμοποίησε μόνο εκείνο που θα δουλέψει, και πάρτο από όπουδήποτε μπορείς να το βρείς!"
Ο Dan Inosanto, πρόσθεσε μετέπειτα συμπληρωματικά στοιχεία από άλλα συστήματα.
Ο Bruce Lee σπούδασε και φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο στην Ουάσιγκτον. Διάβαζε πολύ και είχε μια μεγάλη βιβλιοθήκη. Ήταν ο άνθρωπος που εξάπλωσε το μαχητικό ιδεώδες σε όλον τον κόσμο. Ο Bruce Lee πέθανε απρόσμενα και σε μικρή ηλικία, χωρίς να προλάβει να ολοκληρώσει το έργο του!



πηγή:w4u.eexi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου