Η γνώση είναι το παν...
Είναι η στιγμή της αλήθειας. Η στιγμή που θα πρέπει να δηλώσω κατηγορηματικά σε όσους/ες προσπαθήσουν να διώξουν τις κρίσεις πανικού μόνο με την χρήση των όσων τεχνικών αναγράφονται σ'αυτόν τον ιστιότοπο, πως δεν θα καταφέρουν τίποτε περισσότερο απ'το να αναμασάν μια πρόχειρη και σύντομη λύση στο πρόβλημα τους. Αναφέρομαι σε όσους/ες προσπαθούν να λύσουν ένα πρόβλημα, χωρίς να γνωρίζουν τίποτε για το ποιόν του προβλήματος. Σε γενικές γραμμές, για να νικήσεις αποτελεσματικά έναν αντίπαλο... θα πρέπει να μάθεις ποιος είναι, τι θέλει από εμάς, το ιστορικό του και τις τεχνικές του. Δεν λύνεις ένα πρόβλημα, αν δεν γνωρίζεις το ίδιο το πρόβλημα! Δεν αρκεί να γνωρίζετε ότι πάσχετε από κρίσεις -ή διαταραχές- πανικού και μόνο μ'αυτόν τον γνώμονα να προχωρήσετε στην επίλυση του προβλήματος, είτε με τεχνικές χαλάρωσης, είτε με φάρμακα, είτε με ψυχολογικές ασκήσεις.

Θα μιλήσουμε μελλοντικά για τα θέματα της γνωσιακής/συμπεριφοριστικής θεραπείας, η οποία δίνει μεγάλη έμφαση σ'αυτόν τον παράγοντα της μάθησης. Η πρώτη και ορθή κίνηση για να επιλύσετε το πρόβλημα της διαταραχής πανικού, ή της αγχώδες διαταραχής, θα πρέπει πάντα να είναι η μάθηση και η γνώση του προβλήματος. Μην προσπαθήτε να εφαρμόσετε τεχνικές σε κάτι που παραμένει άγνωστο σ'εσας. Ένας σωστός και γρήγορος τρόπος είναι να ξεκινήσετε μια αναζήτηση με όρους όπως: "Τι είναι οι κρίσεις/διαταραχές πανικού', και όχι με όρους "Κρίση πανικού, αντιμετώπιση". Μπορείτε να διαβάσετε άπειρα άρθρα στο internet (όπως και στο παρόν ιστιότοπο, που θα εμβαθύνουμε μελλοντικά στο "ποιόν" του προβλήματος). Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ή να δανειστείτε κάποιο βιβλίο (περιγράφω δυο βιβλία για αρχή στο τέλος του άρθρου). Αν η μελέτη δεν είναι το ισχυρό σας ατού, ή δεν έχετε τον απαιτούμενο χρόνο για να σερφάρετε στο internet ή να τριγυρνάτε στα βιβλιοπωλεία, τότε μπορείτε κάλιστα να ζητήσετε τις απαιτούμενες πληροφορίες από κάποιον ειδικό σ'αυτόν τον τομέα. Τα τελευταία 30 χρόνια που μελετάται το πρόβλημα των κρίσεων πανικού, οι επαγγελματίες ψυχολόγοι/ψυχίατροι έχουν ένα μεγάλο οπλοστάσιο πληροφοριών για τις κρίσεις, για το άγχος που τις προκαλεί και τι ακριβώς είναι ο παράγοντας αυτός που τις πυροδοτεί.
Συνοψίζοντας, μην προτρέχετε σε λύσεις, άσχετα από ποια πηγή προέρχονται, χωρίς να γνωρίζετε μερικά πράγματα για τις κρίσεις πανικού και το πως προκαλούνται. Θα αφήσω τις περισσότερες λεπτομέρειες για κάποιο μελλοντικό άρθρο μου. Για την ώρα θα μπορούσα να σας προτείνω δύο βιβλία για να ξεκινήσετε την αναζήτηση σας στο θέμα αυτό. Δυστυχώς, -και με μεγάλη μου λύπη-, βλέπω πως οι ελληνικές εκδόσεις δεν θέλουν να ασχοληθούν με το θέμα αυτό και δεν υπάρχουν πολλές έντυπες επιλογές. (σε αντίθεση με τις αγγλικές εκδόσεις που έχουν παρουσιάσει 100άδες βιβλία -γνωσιακά ή αυτοβοήθειας- που ασχολούνται με το θέμα).
Δύο αξιόλογα βιβλία είναι τα εξής:

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ.
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Γ.ΜΠΟΥΛΟΥΓΟΥΡΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Το παρόν βιβλίο, παρόλο που δεν πρόκειται για κάποιο εγχειριδιο αυτοβοήθειας, είναι η καλύτερη πρόταση για όσους μόλις ξεκινούν να μαθαίνουν για τις κρίσεις πανικού και προσπαθούν να ανακαλύψουν τα αίτια ύπαρξης και εμφάνισης τους. Σ'αυτό το βιβλίο μπορεί να μάθει κάποιος για το τι ακριβώς είναι οι φοβίες, από τι πυροδοτούνται, πως αναπτύσσονται και επιμένουν και στο πως μπορούν να διαχειριστούν την ψυχή και το σώμα μας, τροφοδοτόντας το με δυσάρεστα συμπτώματα που η λάθος διάγνωσή τους θα μπορούσε να οδηγήσει πολλούς να πιστέψουν πως πάσχουν από κάποια σωματική ασθένεια. Γιατί ο φόβος μας προκαλεί κρίσεις πανικού και γιατί αυτές μας αφήνουν έντονα συμπτώματα φόβου και άγχους για την επικείμενη εμφάνιση τους. Μπορείτε να μάθετε για τον φαύλο κύκλο του φόβου και για τον "φόβο του φόβου".

ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ.
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Silove Derrick
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Ακόμη ένα αξιόλογο βιβλίο απ'τις εκδόσεις "Ελληνικά Γράμματα". Σ'αυτό το βιβλίο θα μάθετε για τις κρίσεις πανικού και τις διαταραχές πανικού, όπως, επίσης, και για την αγοραφοβία. Θα μάθετε για τις αποφυγές και τον τρόπο ζωής που κάνει ένας πάσχων πανικού ή /και/ αγοραφοβίας. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου ο αναγνώστης θα βρει 6 βήματα αυτοβοηθείας, με τα οποία θα μπορέσει να καταλάβει τι είναι αυτό που τον αγχώνει, πως θα το διαχειριστεί, πως θα αντιδρά στις αρνητικές σκέψεις που του έρχονται σε στιγμές μια κρίσης πανικού και πως θα αλλάξει τον τρόπο ζωής του. Το μέρος της αυτοβοήθειας προσαρμόζεται βάση του Γνωσιακού/Συμπεριφοριστικού μοντέλου. Βάση αυτού του μοντέλου θα πρέπει να γνωρίζετε για τις κρίσεις και το "ποιόν' τους προτού προχωρήσετε στις ασκήσεις που αναγράφονται στο δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου. Ασκήσεις που θα πρέπει να εφαρμόσετε με σύνεση και με υπομονή μέχρι να καταφέρετε να απαλλαγείτε απ'τον βραχνά αυτόν...


πηγή:kriseis-panikou