Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Το 'τζακ ποτ' έχουν πιάσει οι 'Ελληνες βουλευτές

Με τους υπέρογκους μισθούς των Ελλήνων βουλευτών την ώρα που η χώρα βουλιάζει απ'τα χρέη, καταπιάνεται στο blog του ''Coulisses de Bruxelles'' ο γνωστός Γάλλος δημοσιογράφος Jean Quartemer.

Ο Γάλλος κάνει λόγο για ''ένα πολύ ιδιαίτερο αίσθημα της αλληλεγγύης σε μια χώρα που βυθίζεται κάθε μέρα πιο βαθιά μέσα στην κρίση''.

''Γνωρίζατε ότι οι μισθοί για τα 300 μέλη της ελληνικής Βουλής είναι από τους καλύτερους που καταβάλλονται στην Ευρώπη; Κι ότι ενώ αρνούνται επίμονα οποιαδήποτε περικοπή μισθού, δεν διστάζουν να μειώσουν το εισόδημα των συμπατριωτών τους;'' γράφει.

Οπως σημειώνει, ο καθαρός μηνιαίος μισθός ενός Ελληνα βουλευτή αγγίζει τα 8.500 ευρώ, ποσό στο οποίο πρέπει να προστεθούν επίδομα δαπανών ύψους 4.900 ευρώ, επίδομα συμμετοχής στη Βουλή ύψους 1.200 ευρώ, στεγαστικό επίδομα 1.000 ευρώ (για τα μέλη της επαρχίας), τέλος 1.800 ευρώ για έξοδα γραφείου, ενώ τα έξοδα μεταφοράς καλύπτει το κράτος.



Ο Quartemer παραθέτει ενδεικτικά τα δηλωθέντα εισοδήματα των πολιτικών αρχηγών το 2009, επισημαίνοντας παράλληλα ότι σύζυγοι και τέκνα των εκλεγμένων αξιωματούχων είναι στη συντριπτική πλειοψηφία πολύ πλουσιότερα από τους ίδιους. Αναφέρεται μάλιστα στη δεύτερη σύζυγο του Ανδρέα Παπανδρέου ''την αεροσυνοδό Μιμή, η οποία επιτέθηκε στην περιουσία του''.

Ωστόσο, όπως τονίζει, ''όλα αυτά αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου, η φοροδιαφυγή είναι ένα εθνικό άθλημα στην Ελλάδα''.

Εν πάση περιπτώσει, σημειώνει, σε σύγκριση οι Γάλλοι βουλευτές (οι οποίοι επίσης αρνήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο μείωση αποδοχών κατά 10% ) είναι σχεδόν άποροι: 5.247 ευρώ καθαρός μισθός, 6.412 ευρώ για διάφορες δαπάνες, 9.138 ευρώ το επίδομα για βοηθούς, μεταφορά και δωρεάν τηλέφωνο.

Και στην Ιταλία, πάντως δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως δεν κάνουν θυσίες. Τα μέλη του Κοινοβουλίου που κερδίζουν περισσότερα από 90.000 ευρώ μεικτά ετησίως, υπόκεινται σε μειώσεις 10%, ενώ 20% λιγότερα θα πάρουν αυτοί που βγάζουν περισσότερα από 150.000 ευρώ. Αλλά δεν μπορούν και να παραπονεθούν, καθώς δεν θα υποστούν μειώσεις σε επιδόματα, όπως στεγαστικό επίδομα των 3.500 ευρώ για όσους δεν ζουν στη Ρώμη, επίδομα δαπανών 3.690 ευρώ, κλπ..

Αντίθετα, στη Γερμανία, έχουν δικαίωμα μόνο σε ένα μισθό των 7.688 ευρώ το μήνα, χωρίς πρόσθετα επιδόματα.



πηγή:isotimia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου